1. Novosti iz udruga
  2. „Intervencije umjetnika u javnom prostoru – prošlost i sadašnjost, mogućnost razvoja gradova“ u Puli

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU, Istarska kulturna agencija – IKA i Arena Hospitality Group  organiziraju okrugli stol na temu  „Intervencije umjetnika u javnom prostoru – prošlost i sadašnjost, mogućnost razvoja gradova“ koji će biti održan u utorak, 15. listopada u 17 sati u hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Organizator Okruglog stola je Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU iz Pule, voditeljica razvoja istraživačko-zagovaračkih programa HUiU-a Kristina Nefat.

Program:

Moderatorica Suzana Jašić – predstavljanje teme Okruglog stola i gostiju,
Aleksandra Vinkerlić – predstavljanje IKA-e i „Kreativne jeseni u Istri“,
izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković – predstavljanje knjige Anamnesis – dijalozi umjetnosti u javnom prostoru, uvod u temu Okruglog stola,
Manuela Kraljević AHG – primjer dobre prakse,
Dr. sc. Kristina Afrić – Ratikovac – Društveno odgovorno poslovanje,

Kristina Nefat i studenti – predstavljanje istraživanja studenata FET-a: Mapiranje postojećih umjetničkih djela u javnom prostoru grada Pule,

Dragana Sapanjoš – akademska umjetnica,
Breda Bizjak, arhitektica – Otvoreni grad,
Gordana Trajković, povjesničarka umjetnosti – Gradnja i urbanistički razvoj Pule.

Tema okruglog stola kojem je cilj definirati mogućnosti povratka izvornih umjetničkih djela u javne i privatne prostore, također obuhvaća pojam regeneracije gradova vođenih kulturom. Izraz regeneracije sada je postao uobičajen, počeo se koristiti prije 20 – 25 godina, označavajući mogućnost za transformaciju i obnavljanje mjesta kroz kulturne aktivnosti. Regeneracija vođena kulturom relevantna je za gradove koji su prošli ili prolaze kroz velike ekonomske promjene, mjesta koja su izgubila svoju industrijsku bazu te su se morala ponovo razviti kroz kulturne i umjetničke aktivnosti. Velika Britanija ima jaku tradiciju obnove vođene kulturom, postindustrijska mjesta poput Glasgowa kao Europske prijestolnice kulture, koji je to učinio vrlo uspješno i Liverpoola koji je slijedio Glasgowove korake te koristio diskurs regeneracije vođene kulturom kao jedim od svojih glavnih temelja razvoja grada.