2. Info point za udruge - za osnaživanje i informiranje udruga

Info point za udruge - za osnaživanje i informiranje udruga

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva proteklog je tjedna održala edukaciju za potencijalne procjenitelje prijava na natječaje programa javnih potreba jedinica lokalne i regionalne samouprave. Cilj edukacije bio je educirati djelatnike JLRS-a o procjeni pristiglih prijava, ali i izrade kvalitetnog obrazloženja prilikom odbijanja prijava. Kvalitetno obrazloženje odbijene prijave vrlo je važno kako bi udruge mogle prepoznati učinjenu pogrešku te tako unaprijediti vještinu pisanja projektnih prijava.

Upravo su natječaji za programe javnih potreba najčešći natječaji, a često i jedini natječaji na koje apliciraju udruge koje djeluju na lokalnoj razini. Veliki broj udruga nije upoznat s mogućnostima povlačenja sredstava iz raznih fondova. Upravo iz tog razloga, Zaklada je dana 23. svibnja održala edukaciju "Mogućnosti financiranja za udruge" s ciljem informiranja udruga o mogućnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova namijenjenih udrugama. Europski fondovi izvrsna su prilika koju treba iskoristiti kako bi se ojačao rad udruga kroz kvalitetne projekte koje će zadovoljiti potrebe ciljanih skupina. Europski fondovi pružaju mogućnost sufinanciranja plaća djelatnika, nabavu opreme potrebne za kvalitetan rad udruge i provedbu aktivnosti. Edukacija "Mogućnosti financiranja za udruge" održala se u sklopu projekta SOS (socijaliziraj, osvijesti, samozaposli), kojeg Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provodi s Gradom Pula - Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom Slagalica iz Osijeka, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijalni fond.

Osim toga, veliki broj udruga nema organizacijskog kapaciteta za pisanje projektnih prijedloga te provedbu velikih projekta. Natječaj EU fondova kompleksniji su te zahtijevaju više znanja, odnosno vještinu pisanja projekata, ali isto tako zahtijevaju i mnogo više vremena.  Zaklada u sklopu svoje info točke za udruge "Info point za udruge" nudi mogućnosti informiranja, pružanja podrške i educiranja udruga o pisanju projekata te pruža odgovore na pitanja koja se tiču djelovanja i poslovanja udruga.