2. Indeks održivosti organizacija civilnog društva za Hrvatsku za 2016.godinu

Indeks održivosti organizacija civilnog društva za Hrvatsku za 2016.godinu

Indeks održivosti organizacija civilnog društva (CSOSI)  je istraživački projekt koji financira USAID te koji CERANEO izrađuje za Hrvatsku. Indeks uzima u obzir cjelokupno poticajno okruženje za razvoj civilnog društva, s naglaskom na pravno okruženje za OCD-e, organizacijske kapacitete, financijsku održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastrukturu i javni imidž. Ovaj ključni analitički alat mjeri napredak civilnog sektora u regiji Srednje i Istočne Europe i Euroazije. Svaka dimenzija ocjenjuje se prema skali od sedam stupnjeva na kojoj broj 1 označava vrlo naprednu razinu, a broj 7 vrlo nisku razinu razvoja.

Centar za razvoj neprofitnih organizacija - CERANEO - objavio je Indeks održivosti organizacija civilnog društva za 2016. godinu te on u Hrvatskoj iznosi 3,3.  S obzirom na prijašnje godine Indeks se pogoršao te je prema CARANEO uzrok toga nestabilnost i neučinkovitost nove Vlade, sastavljene krajem 2015 . godine, čiji je mandat obilježen izrazitim nepovjerenjem prema civilnom društvu te koja je drastično smanjila sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva. Uslijed smanjenja sredstava došlo je do velikih poteškoća u organizacijama civilnog društva kojima je obustavljeno dio sredstva za već ugovorene projekte. CARANEO ističe kako je suradnja između organizacija civilnog društva i privatnog sektora još uvijek nerazvijena jer privatni sektor ne prepoznaje organizacije kao partnere te unatoč  trenda ˝strategije preživljavanja organizacija civilnog društva˝, one i  dalje najbolje prepoznaju i odgovaraju na potrebe i prioritete svojih lokalnih zajednica. Osim toga, CARANEO pozitivnim ističe i nastavak rada Ureda za udruge s portalom e-savjetovanje te izradu Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva 2017.-2021.

Više o Indeksu održivosti organizacija civilnog društva za Hrvatsku za 2016. godinu možete pronaći ovdje.