1. Novosti iz udruga
  2. Fond „Drugotna na sav glas!“

Fond „Drugotna na sav glas!“

Zaklada SOLIDARNA poziva građanke i građane da podrže zaštitu prava žena na slobodu izbora i život bez nasilja – prava na udaru vjerskih fundamentalističkih skupina pod jurišnim sloganom „protiv rodne ideologije“ i „protiv ratifikacije Istanbulske konvencije“, ključnog međunarodnog dokumenta Vijeća Europe koji državi propisuje niz obveza za učinkovito sprječavanje, sankcioniranje i zaštitu od rodno uvjetovanog nasilja nad ženama i u obitelji.

Zaklada SOLIDARNA prepoznala je važnost građanskog otpora fundamentalističkom negiranju ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti pa je već prošle godine kampanjom za fond „Drugotna na sav glas!“ uspjela podržati 16 lokalnih inicijativa, uključujući i masovni Noćni marš za reproduktivna i seksualna prava, održan u Zagrebu na Međunarodni dan žena, u organizaciji feminističkog kolektiva fAktiv. Nadalje, Zaklada SOLIDARNA odlučila je fond „Drugotna na sav glas“ razvijati kao trajan i pouzdan izvor financijske i logističke podrške svim građanskim akcijama u obranu ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Fond „Drugotna na sav glas!“ treba podršku građana kako bi se prikupilo 10.000 kn za 30 služavkinih odora i 15 crnih krabulja koje su izradile članice udruge Kamensko za akciju „Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije“ na Cvjetnom trgu u Zagrebu u subotu 10. veljače u 12h, inspirirana TV serijom „Sluškinjina priča“, po romanu Margaret Atwood.

Donacije je moguće uplatiti na bankovni račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR73 2390 0011 1009 4807 2 (pri Hrvatskoj poštanskoj banci, SWIFT: HPBZHR2X) ili putem online donatorske platforme SOLIDARNE. Za uključivanje u rad SOLIDARNE, građanke i građani mogu se javiti na info@solidarna.hr.

Za sva dodatna pitanja možete se javiti: Ivan Blažević, ivan.blazevic@solidarna.hr, 091/4825-449; Marina Škrabalo, marina.skrabalo@solidarna.hr, 091/5856-830.