2. Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran

Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran

U Šibeniku se od 23. do 25. listopada 2019. u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva održavla konferencija „Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran“.

Cilj Konferencije bio je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnoga društva u novom desetljeću – do 2030. godine kako u Republici Hrvatskoj tako i na razini Europske unije te na Euro-Mediteranu. Izazovi s kojima se susreću gotovo sve zemlje u Europi i međunarodnoj zajednici stavljaju pred organizirano civilno društvo potrebu promišljanja vizije daljnjeg društvenog (i ekonomskog) razvoja te novih modela međusektorske suradnje koji će osigurati holistički pristup održivosti od lokalnih zajednica pa sve do planeta Zemlje.

Drugi dan konferencije održali su se programi izobrazbe te savjetovanja o strateškom okviru za daljnji razvoj civilnoga društva te oblicima podrške civilnom drustvu u idućem desetljeću. Predavači su bili g. Colin Habberton iz organizacije Relativ (Južnoafrička Republika), g. Ante Loboja iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predstavnici Ureda za udruge i Nacionalne zaklade. Paralelno uz Konferenciju održavao se i poseban program izobrazbe Hrvatske akademije za filantropiju koju je vodila Lucy Blythe.

Uz predstavnice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na konferenciji je sudjelovalo 300 drugih predstavnika organizacija civilnog društva.