Copy
Newsletter "E-trokut" za studeni 2016.                                                                                Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 11/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u petak 25.11.2016. godine, je u Puli održana svečana skupština Sigurne kuće Istre, kojom je ujedno obilježena i 10. godišnjica postojanja ove društveno važne institucije koja je stasala u respektabilnu, odgovornu i uspješnu instituciju koja pomaže ženama žrtvama nasilja.

I ove godine dodjeljuje se nagrada “Josipa Vancaš – dobrotvorka godine”. Petnaest je kandidatkinja, potencijalnih dobitnica iste. Kandidatkinje možete vidjeti i pobliže "upoznati" na webu zaklade Zamah, nakon čega možete i glasati za onu za koju smatrate da ovu nagradu najviše zaslužuje.
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Predstavljamo vam projekt "Punti" Mjesnog odbora Buzet

Osnovni cilj projekta "Punti" bio je postignuti veću kvalitetu života na području Grada Buzeta, potaknuti društvenu interakciju osoba s intelektualnim teškoćama na području Grada Buzeta, potaknuti sudjelovanje lokalne zajednice u aktivnostima i pomaganju potrebitima te podučavanje osoba s intelektualnim teškoćama i ostalih zainteresiranih novim zanatima i vještinama. Projektom su ostvareni Punti (šavovi) među članovima lokalne zajednice.

Održano je 15 zajedničkih radionica osoba s intelektualnim poteškoćama, korisnika Poludnevnog boravka Buzet te korisnika Doma za stare i nemoćne Buzet. Na radionicama je nastao niz unikatnih predmeta- razni uporabni predmeti poput privjeska za ključeve, pregače, jastuci, majice, lusteri i dr. koji su potom izloženi na završnoj izložbi. U projektu je sudjelovalo 30 volontera udruge i Doma Buzet, a korist od provedbe istog imalo je 11 izravnih korisnika te 100 neizravnih korisnika.

Više o projektu i rezultatima pogledajte u video prilogu koji je dostupan ovdje.
NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i na rokove prijava:
  • Erasmus+ U Službenom listu Europske unije objavljen je Poziv na podnošenje prijedloga za 2017. godinu za Program Erasmum+. Više
  • Zaklada Schüler Helfen Leben (SHL) - Poziv za prijavu projektnih prijedloga za 2017. godinu, usmjerenih na područje edukacije, aktivizam mladih, socijalnu uključenost marginaliziranih skupina, kao i na širenje mira te s tim u vezi i rješavanje sukoba. Rok za prijavu je 7. siječnja 2017. godine. Više
NOVOSTI IZ ZAKLADE
javna tribina „Obrazovanje danas – negira ili potencira skrivene talente“

U srujedu, 16.11.2016. godine, je u  Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održana javna tribina „Obrazovanje danas – negira ili potencira skrivene talente“ koju je Zaklada organizirala u sklopu projekta „Unexpressed talent“ odnosno „Neiskazani talent“, financiranog kroz program Erasmus+. Projekt uključuje 9 partnera iz Francuske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Portugala i Belgije, koji su udružili snage kako bi analizirali nelagodu mladih i razvili neformalne obrazovne instrumente i modele radi osobnog i socijalnog osnaživanja mladih.

U panel raspravi sudjelovali su Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Mirjana Radetić-Paić, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Tanja Carić, nastavnica sociologije u Gimnaziji Pula, Andrea Debeljuh, suradnik doktora Ranka Rajovića u provedbi NTC sustava, Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, Zorica Višković, potpredsjednica udruge ZUM te Kristian D. Stanković, član debatnog kluba „Histri“ Gimnazije Pula. Raspravu je moderirala upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan. Aktivna rasprava uključila je mnoga pitanja prisutnih, među kojima je određeni broj bio i učenika srednjih škola, koji su iskoristili priliku što pred sobom imaju paneliste čija je profesionalna pozadina vezana uz upravo njihovo obrazovanje.

Neki od zaključaka koje je rasprava iznjedrila detektiraju postojeće probleme, a neki su pozitivni te najavljuju mogućnost reagiranja unutar sustava obrazovanja. S obzirom da je Istarska županija nadležna za infrastrukturu, a ne sadržaj nastave i metode rada, zapravo postoji prostor da se u izvannastavni, ali i nastavni program u suradnji sa raznim organizacijama, kako su potvrdile neke od prisutnih ravnateljica osnovnih škola, uključe nove metode i pristupi te znanja i vještine koje nisu obuhvaćene kurikulumom. Većim problemom pokazalo pitanje financiranja, posebice ako je potrebno angažirati vanjske stručnjake. Ukazano je na to i da danas postoji sve više različitih oblika isključenosti, od ekonomskog statusa, afiniteta i uspjeha. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Puli prepoznaje porast načina isključivanja te prilagođava svoj pristup studentima koje obrazuje da postanu nastavnici i učitelji. Kada se radi o motivaciji profesora, jedan od zaključaka je da se ona definitivno bazira na osobnom pristupu i individualnosti pojedine osobe te je ključna za kvalitetan rad s učenicima. Puno se govorilo o nadarenim učenicima i radu s njima, no važno je naglasiti da sva djeca imaju neki talent, važno ga je prepoznati i usmjeriti djecu u njegovom razvoju. Učitelji su uz obitelj važan čimbenik u tome, jer svakodnevno rade s djecom i važno je da prepoznaju skrivene talente.

U nekoliko zanimljivih točaka predstavljeni su rezultati studije o socijalnoj uključenosti mladih koja je provedena komparativno u svim partnerskim zemljama. Neki od rezultata kažu kako je povećanom suradnjom na različitim razinama (škole, institucije, organizacije civilnog društva) moguće smanjiti nelagodu mladih i rani prekid školovanja. Također, trenutna razina suradnje između škola, lokalnih zajednica, roditelja i učenika ni u jednoj se državi nije pokazala kao dovoljna za postizanje dobrih rezultata i trebalo bi je snažno poticati. Problematična točka je i što nastavnicima i djelatnicima u OCD-ima ili institucijama nisu na raspolaganju nikakvi zajednički alati kako bi mogli međusobno učinkovito komunicirati i otvoriti raspravu o mogućim načinima za zajedničku prevenciju i intervenciju. Izrađene instrumente mogu koristiti nastavnici, obitelji i studenti, kao i lokalne vlasti i organizacije civilnog društva pa je Zaklada u tom smislu pozvala prisutne i ostale zaposlenike tih ustanova da se pridruže u daljnjim fazama projekta kada će se testirati neki od alata.
Galeriju fotografija s tribine možete pogledati OVDJE.

NEPOZNATO O POZNATOME
Hrvatski forum zaklada ZaDobro.BIT
  • Okuplja zaklade koje djeluju na području Republike Hrvatske te brojne donatore i društvene poduzetnike
  • Trenutno broji 30-ak članica
  • Stvorio je i Platformu ZaDobro.BIT koja okuplja filantropske inicijative te ih spaja s društveno korisnim akcijama koje traže neki odlik pomoći
  • Ako želiš pokrenuti inicijativu, akciju, projekt za dobrobit lokalne zajednice ili pojedinaca u lokalnoj zajednici, ova platforma je mjesto na kojem ga možeš predstaviti i pronaći podršku

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine.

Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr

„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu

This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences