1. Međusektorska suradnja

Info dan 2014

Info dan  2014. organiziran je 1. listopada 2014. godine u prostorijama Multimedijalnog centra Rovinj – Rovigno uz podršku Grada Rovinja – Rovigno. Osim novina koje donosi Zakon o udrugama, rasprave na temu filantropije te važnosti poslovnog pripovijedanja (eng. storytelling) na Info danu 2014. su prezentirani aktualni natječaji Zaklade. Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u realizaciji Info dana kao i svim sudionicima/ama na danom doprinosu.

Nakon 12 godina na snagu stupio novi Zakon o udrugama

Jeste  li znali da su udruge najbrojnije organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj? Tako je u listopadu ove godine u Registru udruga evidentirano blizu 52000 udruga. Novi Zakon o udrugama predstavljen je po prvi put u Istarskoj županiji upravo na dan njegovog stupanja na snagu 1.listopada 2014. u sklopu ovogodišnjeg Info dana 2014. Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a predstavila ga je Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge. Prezentacija Zakona o udrugama dostupna je ovdje.

Novi zakon ima za cilj učinkovito djelovanje udruga sa svojstvom pravne osobe te stvaranje preduvjeta za djelotvorno financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge u Republici Hrvatskoj. Tijekom 12 godina provedbe starog zakona, uočene su mnoge manjkavosti, neke od kojih su:

– previše složen postupak likvidacije i brisanja udruga iz registra,
– od 52.000 registriranih udruga samo 24.100 udruga upisanih u Registar neprofitnih organizacija pri     Ministarstvu financija (u koji su se dužne upisati sve registrirane udruge)
– veliki raskorak između broja registriranih i stvarno aktivnih udruga,
– još uvijek nedovoljno razrađeni uvjeti dodjele financijskih podrški udrugama iz javnih izvora
– otežana mogućnost članovima udruga i zainteresiranoj javnosti da se redovito upoznaju s temeljnim aktima, djelatnostima i rezultatima rada udruga te provode nadzor u područjima od njihova interesa,
– ograničeni opseg podataka u registru udruga,
– nedostupnost podataka iz financijskih izvještaja udruga o financijskom poslovanju udruga prepreka približavanju rada udruga široj javnosti,
– neodgovarajuća klasifikacija udruga u registru udruga.

Zakon je objavljen u Narodnim novinama broj 74, od 11. lipnja 2014., a sve udruge dužne su uskladiti svoje statute s ovim Zakonom u roku od godinu dana od njegovog stupanja na snagu (do 1. listopada 2015.). Novi Zakon o udrugama možete preuzeti na poveznici:

Humanost se mjeri djelima

Zaklada provodi kampanju “Filantropiraj se!” koja ima za cilj potaknuti pojedinca ili  organizacije da ulažu u  opće  dobro društva u kojem žive i povećavaju njegovu kvalitetu. U sklopu kampanje, Zaklada je u suradnji s Udrugom Korak i Pulskom filmskom tvornicom osmislila i snimila kratki film u  kojem je prikazala kako su slučajni prolaznici u Poreču, Rovinju i Fažani reagirali na glumce koji su oponašali situacije u kojima im je bila potrebna pomoć. Film prikazan na Info danu 2014. bio je uvod u panel   raspravu “…a  što biste vi učinili?” gdje su sudionici  na navedenim zbiljskim primjerima došli  do zaključka da se humanost mjeri djelima, a djela ovise  o moralnim vrijednostima  pojedinca, ali i kućnom i školskom odgoju. Raspravu je moderirala sociologinja, Tanja Carić. Pogledajte video:

Zašto  je važno imati dobru priču?

Odgovor  na pitanje iz naslova je  vrlo  jednostavan; dobro strukturirana  priča motivira  i dopire do slušatelja te na taj način  postižemo svoj komunikacijski cilj. O važnosti poslovnog pripovijedanja (eng.storytelling) na Info danu 2014. govorila je stručnjakinja komunikologinja  s dugogodišnjim iskustvom iz odnosa s javnošću, Neda Fleur Janovski. Prezentaciju preuzmite ovdje.

U nastavku pogledajte prilog s Info dana (TV Istra) :

Vidimo se opet iduće godine!